poniedziałek, 18 listopada 2013

It's time for ... cookies!

A teraz przed wami długo zapowiadany post kulinarny :) W roli głównej: ciasteczka z czekoladą :)
Tzw. cookies dla wielu osób wydają się być trudne do zrobienia. Ale to nieprawda. Przedstawiam wam przepis na ciasteczka domowej roboty.

Czego potrzebujemy:





  •  1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 180 g pokruszonej czekolady (gorzkiej lub mlecznej - przy użyciu mlecznej ciasteczka wyjdą znacznie słodsze)
  • 100 g cukru
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub proszku do pieczenia

Jak przygotowujemy:


Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i razem ucieramy do uzyskania w miarę jednolitej masy. 

Dodajemy szczyptę soli...

... i jajko.Ponownie ucieramy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia (możecie dodać także odrobinę startej wanilii). Następnie dodajemy to do ciasta stopniowo i znowu ucieramy do uzyskania jednolitej masy. 


Kolejny krok to przygotowanie kruszonej czekolady. Na zdjęciu widzicie mój tajemny sposób na jej pokruszenie ;) Czekoladę najpierw mrożę, a następnie za pomocą tłuczka kruszę na mniejsze kawałki, które następnie dodaje do ciasta i wszystko razem mieszam. 

Tym razem oprócz czekolady postanowiłam dodać jeszcze trochę żurawiny. 

Blat posypujemy mąką, a z ciasta formujemy wałek...

 ... który dziele na małe kawałki. Z nich formuję kulki, a następnie każdą z nich spłaszczam. 


Tak przygotowane ciasto trafia do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy je przez ok. 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że każdy piekarnik może mieć inne ustawienia. Ja piekę je przy ogrzewaniu ich od góry i dołu. Ważne jest obserwowanie ich, aby się nie spaliły.


Po zakończonym pieczeniu czekamy aż ostygną, a następnie cieszymy się ich smakiem :)
Jeżeli zdecydujecie się wypróbować przepis napiszcie w komentarzach jak wam poszło.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Aż narobiłaś mi ochoty na babeczki..ostatnio ciągle się zbieram, żeby coś upiec, ale jakoś brak mi motywacji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma na co czekać, trzeba piec :) samodzielne robienie pyszności to podwójna satysfakcja :)

      Usuń